dilluns, 30 d’octubre del 2023

Edició o muntatge

 Concepte d'edició

L'edició és l'operació mitjançant la qual se seleccionen i s'ordenen els plans enregistrats, d'acord amb una determinada intencionalitat narrativa i/o semàntica, otorgant alhora un ritme al programa.

En la creació de videogrames, l'edició planteja problemes de caire tècnic i problemes de caire expressiu.

Tipus d'edició:

Edició per engalzament:

Consisteix a anar connectant els plans en el mateix ordre en què han de quedar disposats al programa.

Edició per inserció:

Consisteix a inserir unes imatges i/o uns sons en un programa prèviament enregistrat, en substitució d'uns altres, sense modificar ni alterar les immediatament anteriors i posterios.

Tipus de muntatge:

Des del punt de vista estrictament narratiu, se sol distingir entre muntatge continu i discontinu. Els altres tipus de muntatge narratiu poden considerar-se variants del muntatge discontinu. Des del punt de vista estrictament semàntic, convé fer esment de l'anomenat muntatge ideològic.

Muntatge continu quan es fa una reconstrucció en temps real. Per exemple, en el pla 1 una noia s'acosta a una porta; en el pla 2 obre la porta amb la mà.

https://www.youtube.com/watch?v=hThI7VeK5CU

Muntatge discontinu quan el temps real és reduït mitjançant una el·lipsi temporal. Per exemple, en el pla 1 un senyor prepara el sopar a la cuina, en el pla 2 el serveix a la taula.

https://www.youtube.com/watch?v=ypEaGQb6dJk

Muntatge en paral·lel: Es produeix l’alternança de dues o més accions no necessàriament vinculades narrativament. En ocasions s’alternen accions diverses que es donen sentit mútuament, precisament pel fet de comparar-les. Per exemple, dos pacients en que es va explicant l'evolució interrompi’n una i l’altra per mantenir el suspens del desenllaç.

https://youtu.be/yzKhrWFreXo

Muntatge altern: Alternança d’accions simultànies i relacionades narrativament. juxtaposen accions que tenen una correspondència temporal i que solen unir-se al final de la seqüència o del film. Per exemple, els bandits a punt de matar la noia, i el noi cavalcant per salvar-la.

https://youtu.be/fptkmoIq6XQ

Salt enrere (flashback) es produeix quan un pla suposa una tornada enrera en el temps realment pronunciada. Es tracta, en definitiva, d'un retrocés.

Muntatge d'anticipació consisteix a fer cavalcar sobre un pla els diàlegs o la música corresponents al pla següent.

Muntatge rítmic, el que seria el ritme real d'un esdeveniment s'accelera o s'alenteix en funció de l'impacte que es pretén donar. La música es la pauta per anar introduint els diferents plans. S'utilitza sovint en els videoclips.

https://youtu.be/ugRSNCUk2pM

Muntatge de síntesi es fa una compressió notable del pas del temps. Per exemple, un nen marxa en bicicleta; quan torna, ja és un adolescent.

Muntatge ideològic es connecten plans que no tenen una relació física, siplement per produir una nova significació. Per exemple, un ramat de bans i una munió d'obrers sortint del metro (a Tiempos modernos, de Charles Chaplin).

El muntatge ideològic es fonamenta en les investigacions de Pudovkin sobre el muntatge constructiu, portades a les últimes conseqüències per Eisenstein amb el seu muntatge intel·lectual. Es tracta d'enriquir intel·lectualment el cinema amb una significació addicional, producte d'una reació d'imatges amb un fort contingut metafòric.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Indústria Televisiva

CARACTERÍSTIQUES EXPRESSIVES EL DISCURS TELEVISIU FRAGMENTAT Els programes estan pensats com a unitats, però s'alternen amb espais de pu...