dimecres, 6 de setembre del 2023

Crea el teu propi podcast

Tipus de guions de ràdio


D'acord al seu contingut, els guions de ràdio es poden classificar en:

- Dramàtics
Són aquells guions de ràdio destinats a l'entreteniment artístic, per la qual cosa es fan servir en les radionovel·les, radioteatros, contes, faules i monòlegs.


- Periodístics
Són els guions de ràdio més comuns; el seu objectiu és proporcionar informació important i actualitzada als oients sobre qualsevol tema (economia, política, educació, entre d'altres). Estan constituïts per: cròniques, butlletins, entrevistes, informes, enquestes, entre d'altres.

- Musicals
Són guions amb l'objectiu de promoure un determinat gènere musical o un autor en particular. Són usats principalment en programes de debats musicals o durant les estrenes dels artistes actuals.

Així mateix, els guions de ràdio també es poden classificar segons la manera en què distribueixen la informació:

- Literaris
Els guions literaris són aquells que s'enfoquen en el contingut que tractaran els locutors, deixant de banda les acotacions tècniques.

- Tècnics

En aquests guions, l'enfocament principal està en els elements tècnics. Per aquesta raó, no se li dóna molta importància al contingut verbal (és a dir, aquell tractat pels locutors), sinó que més aviat s'enfoca en altres aspectes com el so, el volum, entre d'altres.

- Tècnic-literaris
Aquests guions són una combinació dels dos tipus anteriors; en ells s'especifiquen tant els elements de contingut verbal com els aspectes tècnics.

Parts de el guió de ràdio


Generalment, un guió de ràdio s'estructura de la següent manera:

- So inicial o sintonia
En aquesta part es col·loquen un conjunt de sons o de notes musicals que li serveixen a l'oient com indicatiu que està sintonitzant un programa en especial. La sintonia pot repetir-se en diverses ocasions al llarg de l'emissió.

Guió d'un programa de ràdio

CONTROL

Locutor/a 1

Locutor/a 2

Locutor/a 3

Locutor/a 4

Sintonia

PP / Melodia triada / F-Out

Falca

PP / Inicial

Falca

PP / Bon dia des de la RM14 de __________, avui tenim amb nosaltres per fer el programa ______ que ens parlarà de la previsió del temps per aquesta setmana, després ______ ens explicarà l’agenda d’aquesta setmana i també tindrem amb nosaltres _______ que ens explicarà què hi haurà avui per dinar. I finalment jo ______ us recordaré quins són els aniversaris d’aquesta setmana. Ah!!! I com no, tindrem la millor música per a tots i totes vosaltres!!! Ara us deixo amb ______ que us parlarà del temps.

 

 

 

El temps

 

PP / Bon dia a tots i totes soc _______ i us parlaré de la previsió per aquesta setmana. ____ I ara us deixo amb una mica de música.

 

 

Música

PP / Cançó triada / F-Out

Agenda setmanal

 

 

PP / Aquesta setmana _____________ bé i com que hi ha tantes coses a fer més val que comenci, mentrestant us deixo una cançó que segur us farà moure una mica!

 

Falca

RS / Publicitat / E

Menjador

 

 

 

PP / Hola, soc ______ i us explicaré que hi haurà avui a l’hora de dinar. De primer _______, de segon ________ i de postres _______. Ara _______ repassarà els aniversaris de la setmana. Que tingueu bon dia!

Aniversaris

PP / Abans de marxar, recordeu que aquesta setmana fan anys __________. No us oblideu de felicitar-los! I fins aquí el programa d’avui. Recordeu que podeu escoltar tots els programes ja emesos a la web del centre. Bon dia!!!

 

 

 

Falca

PP / Tancament

 

Llegenda radiofònica:

  • PP = Primer Pla
  • 2P = Segon Pla
  • Fade-In = F-In: aparició gradual d'un so fins a situar-se en PP
  • Fade-Out = F-Out: Un so que està sonant en PP desapareix gradualment fins a deixar de ser percebut.
  • Resol = RS: Desaparició de so, però no de forma gradual sinó de cop.
  • Fosa Encadenada = F/E: Mentre un so desapareix en F-Out s'inicia un altre en F-In. Hi ha un moment en què es barregen ambdós sons.
  • Fosa = F: Al moment en què està a punt de desaparèixer un so hi ha un breu silenci i emergeix un nou so.
  • Encadenat = E: Desapareix en RS un so i apareix de seguida un altre so a la mateixa intensitat en què estava sonant el so desaparegut.

 

Aquí teniu algunes regles essencials que us seran útils quan us poseu a redactar el vostre guió radiofònic: 

 

  1. Utilitzeu un vocabulari corrent, de fàcil comprensió per a la majoria de la gent. 
  2. Feu frases curtes. De tota manera, la varietat en la longitud de les frases dona vida al text. No s’aconsella emprar més d’una trentena de paraules per frase.
  3. El llenguatge ha de ser com més descriptiu millor. Un bon recurs és la comparació. Comparar amb elements propers a l'audiència permet visualitzar idees i conceptes més complexos o abstractes.
  4. L’arrodoniment de les xifres neutralitza les dificultats de comprensió. És més entenedor per exemple dir “gairebé un miler de persones” que no pas “nou-centes setanta-vuit”.
  5. Que no es noti que esteu llegint. Intenteu ser naturals. La fluïdesa és primordial a la ràdio. 
  6. Doneu un to directe al relat. L'oient s'interessa en la mesura que té la impressió que s'adrecen a ell personalment o bé que el que expliquen el concerneix directament. 
  7. Reiteració. Les repeticions no importen quan són necessàries perquè el missatge s'entengui. Aquesta és la consigna: "Informeu l'oient d'allò que li direu. Digueu-li-ho. Digueu-li, una altra vegada, allò que ja li heu dit". La redundància facilita el procés de retenció i és una guia en el procés d’interpretació. 
  8. Els noms propis han d'anar acompanyats d'una descripció del càrrec o ocupació. Per exemple: Jordi Pujol, president de la Generalitat de Catalunya. 
  9. No feu servir abreviatures. Les sigles no són comprensibles en aquest mitjà. Per exemple: L'Organització de les Nacions Unides -en lloc de l'ONU-. 
  10. Hi ha una norma per a qualsevol programa: la primera frase ha d'interessar; la segona, informar.


Índex del treball :

  1. Nom del programa
  2. Explicació del tipus de guió
  3. Guió ( escaleta del programa )
  4. Programa radiofònic de referència
  5. Explicació del procés per fer la edició de l'àudio 
  6. Bibliografia ( webs on s'han tret els sons, altres webs de consulta )


Programes per la edició:

https://www.educaciontrespuntocero.com/recursos/programas-para-crear-podcast/

Exemple de podcast: GAG Crims: Els selfies 31/8 Matina, Codina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Indústria Televisiva

CARACTERÍSTIQUES EXPRESSIVES EL DISCURS TELEVISIU FRAGMENTAT Els programes estan pensats com a unitats, però s'alternen amb espais de pu...